dinsdag 11 september 2007

Bilzen - Schots Weekend

In en rond de Landcommanderij Alden Biesen vond het jaarlijks terugkerend SchotsWeekend plaats.Gespreid over drie dagen waren er wedstrijden voor doedelzakbands (Bagpipe) en concours voor individuele bagpipers en drummers te horen en te zien.
Ook de befaamde Highland Games werden er gehouden. Ruige kerels namen het tegen elkaar op in paalwerpen, touwtrekken en andere krachtsporten. In tegenstelling met de muzikanten, die internationaal waren, kwamen de deelnemers aan de Highland Games direct van de toog van hun stamkroeg.Er was een markt waar men zich allerhande Schotse spulletjes kon aanschaffen en er was vooral veel been te zien. Niet allemaal even mooi maar toch het bekijken waard.

Wil je meer zien van deze kleurrijke bedoening: klik hier

vrijdag 31 augustus 2007

Hasselt - tentoonstelling STUDIO JOB

STUDIO JOB toont de artistieke projecten van twee vormgevers: Job Smeets(B) en Nynke Tynagel(NL), samen actief onder de naam Studio Job.

De tentoonstelling focust zich op de artistieke projecten: unica en stukken in beperkte oplage die de studio maakte in opdracht of voor eigen rekening.

De New York Times volgt de activiteiten van de studio op de voet en Time Magazine kondigde in zijn top 100 van meest invloedrijke interieurdesigners hen als volgt aan: 'Studio Job is a love-'em-or-hate-'em Belgian-Dutch design duo.'

I love them!

Nog tot 23.09.07 in kunstencentrum Z33 te Hasselt (oud begijnhof).
gratis

meer foto´s: klik hier

maandag 27 augustus 2007

Bokrijk - Wereldfeest

Op 26 augustus 2007 vierde de wereld (vooral de Derde Wereld) feest op de evenementenweide in Bokrijk.Je kon er luisteren naar vertellers en muziek, meedoen aan workshops, proeven van allerlei lekkers, maar vooral kijken, kijken naar straattheater, steltlopers, clowns en mensen.
Ik keek vooral naar alles wat kleur had, natuurlijk of geschminkt, als het maar mooi was.

voor meer foto´s: klik hier

Bokrijk - Oogstfeest

augustus 1907...Vandaag trekt de jaarlijkse mariaprocessie door het dorp, maar ook vandaag wil de boer het laatste van zijn oogst binnenhalen. De laatste kar komt eraan...

voor meer foto´s: klik hier

woensdag 15 augustus 2007

Zonhoven - natuurgebied "De Teut"

In de stille Kempen, op de purperen hei...


voor meer foto´s: klik hier


zondag 12 augustus 2007

Bokrijk - De dood van Hubertine

Hubertine en haar broer Jean, beiden ongehuwd, wonen in de boerderij van Beverst.Hubertine sukkelt al langer met haar gezondheid, maar vandaag wordt het erger. Haar broer verwittigt de buren en ook de champetter komt voorbij. Men besluit dan toch maar de dokter erbij te halen. Deze ziet al gauw dat zijn mogelijkheden hier opgebruikt zijn en laat de pastoor komen. Juist op tijd blijkt, want kort na het "Heilig Oliesel" sterft Hubertine in bijzijn van haar broer Jean.

meer foto´s: klik hier

vrijdag 10 augustus 2007

Hasselt - Japanse tuin

Sinds 1992 ligt in Hasselt de grootste Japanse tuin van Europa.Hij werd aangelegd met hulp van de Japanse stad Itami -partnerstad van Hasselt- naar het model van 17de-eeuwse theetuinen.

Wanneer in april de kerselaren bloeien is de tuin één roze zee van bloemen.
In oktober heb je dan weer het jaarlijkse chrysantenfestival.

meer foto´s: klik hier

dinsdag 7 augustus 2007

Fort Eben-Emael

Het "Fort Eben-Emael", gelegen midden in de St-Pietersberg in het dorpje Eben-Emael, is een voormalig Belgisch militair verdedigingsfort, gebouwd tussen de eerste- en de tweede wereldoorlog. Het werd in die tijd beschouwd als het sterkste fort in Europa (sommigen beweren ter wereld) en gold als onneembaar. Het moest de toegang naar en het oversteken van het Albertkanaal en de Maas verhinderen.
Maar toen het fort op 10 mei 1940 door Duitse elitetroepen met zweefvliegtuigen werd aangevallen was na minder dan een kwartier het pleit al beslecht. Op 11 mei, na anderhalve dag belegering, capituleerde het fort.
Bij de aanval op het fort werd voor het eerst gebruik gemaakt van de "Holle Lading". In tegenstelling met een conventionele springlading, die eigenlijk als een hamerslag inwerkt, brandt een holle lading zich door de pantsering en veroorzaakt de schade binnenin.

Een deel van de ondergrondse gangen en ruimtes zijn gerestaureerd en ingericht als museum en een geleid bezoek is zeker de moeite waard.
Bij een rondwandeling boven op het fort ziet men de bunkers en de draaibare geschutskoepels waarin zestien kanonnen van 75 mm en twee van 120 mm waren ondergebracht.

fotoserie: klik hier
website fort Eben-Emael:www.fort-eben-emael.be/home.php?lang=nl

dinsdag 31 juli 2007

BOKRIJK - Gouden Bruiloft in 1907

Wij gaan even 100 jaar terug in de tijd.

Het echtpaar Nand en Pelagie Bammens viert zijn gouden huwelijksjubileum.
Het dorp is in feeststemming want in die tijd was een gouden bruiloft een eerder zeldzaam gebeuren. Het werd dan ook uitbundig gevierd. Uitzonderlijk werd het paar uitgenodigd voor een erewijn op de pastorei. Nadien volgde een huldiging door het gemeentebestuur.

Ondanks de vele regen was de feestvreugde groot bij de inwoners en de viering kreeg een goed verloop.

Dat konden de jubilarissen van een gouden bruiloft in het Zuidduitse Aalen niet zeggen.
In april 1907 schreef "Het Algemeen Belang der Provincie Limburg": ...het geweer waarmee de broer van de gouden bruidegom een vreugdeschot wou afvuren, ontplofte in diens aangezicht, waarna de jubilaris van het verschrikken een zware valpartij maakte; de gouden bruid was hierdoor zo erg aangedaan en moest gaan rusten. Bij valavond stond ze op, struikelde in het donker en viel van de trap: ze brak haar schouder en haar been...

alle foto´s

zaterdag 28 juli 2007

EGYPTE

2 weken zon en cultuur: 7 dagen luxe Nijlcruise en 7 dagen strandvakantie aan de Rode Zee te Hurghada van 28/01 tot 11/02/2007.

Een uitgebreid relaas van deze reis vindt u onder: dagboek

De in het totaal 181 foto´s zijn onder de verschillende locaties terug te vinden en zijn verdeeld als volgt:

- Cruise: de accommodatie aan boord en beelden van het leven en het landschap langs de Nijloevers

- Dal der Doden: bezoek aan de westelijke Nijloever met o.m. "Het Dal der Koningen", " Het Dal de Koninginnen" en "De Kolossen van Memnon"

- Karnak: bezoek aan het tempelcomplex van Karnak

- Luxor: bezoek aan de tempel van Luxor en rondrit met paardenkoets in Luxor

- Edfoe: bezoek aan de tempel van Horus

- Aswan: stad, hotel Old Cataract, zeiltocht met feloeka

- Nubisch dorp: boottocht door de cataracten van Aswan en bezoek aan een Nubisch dorp

- Philae: bezoek aan de tempel van Isis, gelegen op het eiland Philae

- Hurghada: ons verblijf aan de Rode Zee

dinsdag 24 juli 2007

Koninklijke Serres van Laken

De Koninklijke Serres van Laken zijn in Art Nouveau gebouwd door architect Alphonse Balat in opdracht van Koning Leopold II.
Zij behoren tot de meest opmerkelijkste monumenten van Brussel.

De grootste serre, de ronde koepelvormige Wintertuin(1874), heeft een diameter van 60 en een hoogte van 30 meter. De Wintertuin fungeert nu als schitterend decor voor des konings ontvangsten.

Het geheel is ingeplant in een natuurlijk heuvelachtig parklandschap van 14.000 m2 met daarin het Kasteel van Laken.

Onder de indrukwekkende overkappingen van glas en staal vindt men betoverende en zeldzame plantensoorten.

Het serrecomplex omvat verscheidene ijzer- en glasconstructies die onderling op ingenieuze en speelse wijze verbonden zijn door verglaasde gallerijen.
alle foto´s

maandag 23 juli 2007

Spottersdag

VLIEGBASIS KLEINE BROGEL

Van maandag 16 tot woensdag 18 juli 2007 was de 10de Tacktische Wing van de vliegbasis Kleine Brogel weer eens gastheer voor een 80-tal gevechtsvliegtuigen uit alle hoeken van Europa en daarbuiten. Tijdens deze dagen vond er namelijk de Operational Intergration Exercise (OIE 2007) plaats. Vanuit Kleine Brogel vertrokken dan de jets voor gevechtsopdrachten boven het noorden van Duitsland.

De voornaamste deelnemers kwamen uit Frankrijk, Groot-Brittanië, Duitsland, Denemarken, Italië, Spanje, Portugal, Tsjechië, Griekenland en Turkije.

Naast de reeds op jaren gekomen Phantom, Corsair en Tornado, was er ook de allernieuwste technologie aanwezig in de vorm van Eurofighter, Rafale en Grippen. Uiteraard ook van de partij was de Belgische F 16. Voor het eerst in Kleine Brogel te zien, een Brits VC 10 tankvliegtuig.

Voor een nostalgische toets zorgde de Fouga Magister. Dit Frans vliegtuig werd in de zestiger jaren ook door de Belgische luchtmacht gebruikt en het stuntteam "The Red Devils" vergaarde er wereldfaam mee.

Op 17 juli stonden de poorten van de vliegbasis open voor het publiek, vandaar deze fotoserie.