dinsdag 7 augustus 2007

Fort Eben-Emael

Het "Fort Eben-Emael", gelegen midden in de St-Pietersberg in het dorpje Eben-Emael, is een voormalig Belgisch militair verdedigingsfort, gebouwd tussen de eerste- en de tweede wereldoorlog. Het werd in die tijd beschouwd als het sterkste fort in Europa (sommigen beweren ter wereld) en gold als onneembaar. Het moest de toegang naar en het oversteken van het Albertkanaal en de Maas verhinderen.
Maar toen het fort op 10 mei 1940 door Duitse elitetroepen met zweefvliegtuigen werd aangevallen was na minder dan een kwartier het pleit al beslecht. Op 11 mei, na anderhalve dag belegering, capituleerde het fort.
Bij de aanval op het fort werd voor het eerst gebruik gemaakt van de "Holle Lading". In tegenstelling met een conventionele springlading, die eigenlijk als een hamerslag inwerkt, brandt een holle lading zich door de pantsering en veroorzaakt de schade binnenin.

Een deel van de ondergrondse gangen en ruimtes zijn gerestaureerd en ingericht als museum en een geleid bezoek is zeker de moeite waard.
Bij een rondwandeling boven op het fort ziet men de bunkers en de draaibare geschutskoepels waarin zestien kanonnen van 75 mm en twee van 120 mm waren ondergebracht.

fotoserie: klik hier
website fort Eben-Emael:www.fort-eben-emael.be/home.php?lang=nl

Geen opmerkingen: